Kaliningrads historia

Rysk krypskytt i Königsberg under andra världskriget

Königsberg, som Kaliningrad tidigare kallades, är en gammal tysk hansastad som grundades år 1255 av Tyska Orden och uppkallades efter tjeckiens kung, Ottokar II av Böhmen, som deltog i ett korståg mot balterna i trakten.

Königsberg blev huvudstad i hertigdömet Preussen som 1618 ingick personalunion med Brandenburg under ätten Hohenzollern. År 1701 utropades Preussen-Brandenburg till kungariket Preussen. Staden blev då ett stort centrum för kunskap och utbildning. Den ledande matematikern och astronomen Johann Müller (1436-1476) är en av de många berömda personer som kommer från Königsberg. Andra berömda personer är matematikern Christian Goldbach och filosofen Immanuel Kant. 1736 beskrev matematikern Leonhard Euler problemet med Königsbergs sju broar, som senare blev den matematiska grenen topologi.

Fram till 1945 var Königsberg huvudstad i provinsen Ostpreussen. Under andra världskriget blev staden fullständigt sönderbombad. Efter andra världskriget ockuperades Königsberg och området däromkring (nuvarande Kaliningrad oblast) av Sovjetunionen. Stadens invånare blev fördrivna och många mördades av Röda armén, som på så sätt hämnades Nazitysklands framfart i Sovjet. År 1946 blev regionen en del av Sovjetunionen och namnet byttes ut till Kaliningrad efter Michail Kalinin. Kaliningrad var huvudbas för den sovjetiska Östersjöflottan fram till Sovjetunionens fall.

Königsbergs slott

Under andra världskriget skadades det gamla kungaslottet svårt och revs sedan av ryssarna. På samma plats byggdes senare ett stadshus i betong. Byggandet av ett nytt slott avbröts dock på 1980-talet och kom inte att färdigställas förrän 2005.

Mellan 1996 och 2006 byggdes en ny stor katedral (Kristus-Frälsarens katedral) som då blev den första större ryska kyrkobyggnaden i Kaliningrad. Den är nu den näst största i Ryssland.