Resvägar till Kaliningrad

I dagsläget finns det inga direktflyg från Sverige till Kaliningrad. Det går däremot att flyga till exempelvis Moskva och där byta till ett flyg mot Kaliningrad. De största flygbolagen med resor till Kaliningrad är Rossiya Airlines, Aeroflot och UTair. Alternativt går det att flyga till en västeuropeisk destination för att där byta till ett flyg mot Kaliningrad. Vi återkommer med mer information om detta framöver.

Färja till Kaliningrad

Klaipeda

Det smidigaste sättet att ta sig till Kaliningrad är med båt över Östersjön. Tidigare trafikerade DFDS Tor Line AB en färjelinje mellan Karlshamn och Baltijsk (som ligger 4 mil utanför Kaliningrad). Denna linje verkar numera vara nedlagd. Båda färjelinjerna nedan kräver nästan att du har med dig egen bil under resan. Alternativt hyr en bil på respektive destination.

Karlshamn - Klaipeda i Litauen

Rederiet DFDS Lisco trafikerar färjelinjen Karlshamn - Klaipeda. Klaipeda ligger i Litauen och är den färjedestination som ligger närmast Kaliningrad, ungefär 15 mil.

Karlshamn - Liepaja i Lettland

Rederiet DFDS Lisco trafikerar sträckan Karlshamn - Liepaja. Liepaja ligger i Lettland, en bra bit från Kaliningrad då man måste åka tvärs genom Litauen. Sträckan mellan Liepaja och Kaliningrad (staden) är ungefär 25 mil.

Karlskrona - Gdynia i Polen

Denna färjelinje, Karlskrona - Gdynia, trafikeras av både DFDS Lisco och Stena Line. Från Gdynia det ungefär 25 mil till Kaliningrad.

Med egen bil till Kaliningrad

Kuriska näset

Det finns flera fördelar med att ta den egna bilen till Kaliningrad. När du åker av färjan i Klaipeda väntar en biltur på ca: 3 timmar genom Litauen. Vi rekommenderar vägen över Kuriska näset, en 3 kilometer bred landremsa som förbinder Litauen med Kaliningrad. Innanför denna landremsa ligger Kuriska lagunen som endast genom en smal öppning i landremsan förbinds med Östersjön. På vägen passerar man byn Nida som är en populär sommarort med stora sandstränder. Från Nida är det 4 kilometer till den ryska gränsen (till Kaliningrad oblast).

Läs fler intressanta semestertips på semestertipsen.com