Sevärdheter i Kaliningrad

Kaliningrad är en stad med många kulturella sevärdheter. Dessa härstammar till stor del från tiden då staden hette Königsberg och var huvudstad i Ostpreussen. Det finns även flera intressanta sevärdheter från Sovjettiden att besöka.

Museer

Konsthistoriska museet

Kaliningrad har många museer. Några exempel är Immanuel Kant museum på ön Kneiphof, Konsthistoriska som fortfarande har kvar delar av den s.k. Preussiska samlingen över lokala arkeologiska fynd, samt Kaliningrads bärnstensmuseum som är beläget vid Dohna-tornet nära stadsporten Rossgarten.

Världshavsmuseet är beläget på fartyget Wityaz som ligger i floden Pregel. Museet visar de senaste teknologierna för havsutforskning, samt havets flora och fauna. Brevid ligger en Foxtrot-ubåt (B-413) förtöjd. Denna innehåller en utställning om den ryska ubåtsflottan.

Teatrar

Kaliningrads filharmoniska orkester håller till i den före detta katolska kyrkan som byggdes 1907. Kyrkan förstördes under andra världskriget, men har byggts upp igen. Byggnaden som är berömd för sin goda akustik fungerar som orgelsal sedan den åter öppnades 1980.

Stadsteatern i Kaliningrad är belägen i samma lokaler som den tidigare Königsbergsteatern som öppnade 1910. Byggnaden återuppbyggdes enligt gamla ritningar efter kriget och oppnade åter 1960. Pelargången framför byggnaden inspirerades av Bolshoi-teatern i Moskva

Kaliningrads dockteater har sedan 1975 haft sina lokaler i Drottning Louise kyrka. Denna kyrka i senromantisk stil ritades av arkitekten Fritz Heitmann och byggdes 1901.

Arkitektur

Brandenburger Tor i Kaliningrad

Kaliningrads stadskärna innan kriget (Altstadt och Kneiphof) består idag av parker och breda avenyer. På platsen där Königsbergs slott låg ligger idag ett torg och endast två hus; Sovjeternas hus (Dom Sovyetov) och den restaurerade katedralen på ön Kneiphof (idag: Kant). Immanuel Kants grav ligger bervid katedralen. Den nuvarande stadskärnan är ligger runt Segertorget.

Andra platser som är värda att se är det gamla börshuset, kyrkorna som överlevts kriget samt de återstående gamla stadsportarna. I moturs riktning heter dessa; Sackheimer Tor, Königstor, Rossgärter Tor, Ausfallstor, Eisenbahntor, Brandenburger Tor och Friedländer Tor.

Friedrichsburg

Utöver det redan nämnda Dohna-tornet, som huserar bärnstensmuseet, finns även Wranger-tornet kvar som en påminnelse om Königsbergs gamla stadsmur. av det gamla slottet Friedrichsburg finns bara porten kvar idag.

Monument

Bland de sevärda monumenten i staden är statym av Immanuel Kant som står framför Immanuel Kant-universitetet. Statyn skapades av den framstående skulptören Christian Daniel Rauch och avtäcktes 1864. Statyn förstördes 1945, men gjöts om på nytt 1992 på initiativ av Marion Dönhoff. Kosmonautmonumentet är även det väl värt ett besök. Det hedrar den kaliningradfödda kosmonauterna Alexei Leonov, Yuri Romanenko och Alexander Viktorenko. Andra statyer i staden är statyerna av greve Albrecht, Friedrich Schiller, tsar Peter den Store, "Mother Russia"-monumentet samt monumentet av de 1200 vakterna, till minne av slaget om Königsberg.

Parker

Kaliningrads djurpark öppnades under namnet Königsberger Tiergarten år 1896. Samligen som sträcker sig över 16,5 hektar består av 315 olika sorters djur och totalt 2264 djur. I Königsbergs djurpark finns även en botanisk trädgård.

Centralt i Kaliningrad hittar man en konstgjord sjö som omges av ett parkområde med gångbanor. Denna part är ett populärt utflyktsmål under sommarmånaderna.